Sleephelling

Project Sleephelling
Programma 7 benedenwoningen, 7 bovenwoningen, 16 verblijfseenheden voor maatschappelijke opvang
Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
Ontwerp status opgeleverd 2009
Projectteam Mechiel van den Dolder, Christiaan Harmse, Andries Laane,Henk Marsman, Martijn Rog
Bouwkosten €3.000.000,- excl. BTW
Bouwfysica DHV, Eindhoven/ Trecodome, Roosendaal
Constructie Wulffraat en partners, Zwijndrecht
Aannemer BAMwoningbouw, Rotterdam

Toelichting

De Sleephelling is de eerste passiefrenovatie van Nederland. Het project ligt in beschermd stadsgezicht en laat daarmee zien dat ook monumenten zeer energievriendelijk gemaakt kunnen worden. Gezien de grote renovatieopgave, die we nog voor de boeg hebben, is het belang van energiebesparing in renovatie erg groot.

Passiefrenovatie houdt in dat er zonder actieve energiewinningsystemen toch een uiterst minimaal energieverbruik gerealiseerd wordt in combinatie met een zeer hoog wooncomfort.

TYPOLOGIE EN ONTSLUITING

De smalle panden aan de Sleephellingstraat 6-18 zijn verdeeld in een 3-laagse benedenwoning en een 2-laagse bovenwoning. De benedenwoningen hebben een tuin, een goed bezonde balkonkamer op de 1e verdieping en mogelijk het gebruik van de stoep als voortuin. De bovenwoningen hebben een eigen opgang. De kap op de zolderverdieping is grotendeels uitgevlakt, zodat de zolderverdieping goed bruikbaar is. Op het vlakke deel van het dak zijn de zonnecollectoren geplaatst. Aan de achterzijde werd het dakterras vergroot. De 7 grote benedenwoningen hebben een eigen berging in de tuin aan het tuinpad. Alle bovenwoningen hebben een kleine fietsenbox in een bergingsblok op het binnenterrein. In de hoekwoningen zijn 16 verblijfseenheden gerealiseerd voor maatschappelijke opvang.

˅ Meer

PASSIEFHUIS RENOVATIE EN ARCHITECTUUR

De voorgevels zijn in oorspronkelijke luister hersteld. Aan de binnenzijde zijn de gevels voorzien van voorzetwanden met ±300mm isolatie. De schuiframen zijn gehandhaafd. De roedes in de bovenramen werden weer aangebracht. Binnen de schuiframen kwamen voorzetramen met dubbel HR++ glas. In de matig geïsoleerde spouw tussen de kozijnen zit luxaflex zonwering met motor bediening. Dit voorkomt oververhitting.

De achtergevels zijn geheel ingepakt in buitengevelisolatie (350mm) met pleisterwerk. Er kwamen nieuwe passiefhuis kozijnen met 3-voudig glas, dubbele kierdichting en een thermisch geïsoleerde aluminiumkappen op het hout. Boven de kozijnen werd plaatselijk een strook dunner isolatiemateriaal toegepast met een afwijkende kleur, zodat deze strook meer bij het kozijn hoort dan bij de gevel. Dit komt de daglichttoetreding ten goede en levert een openen gevelbeeld op. Daarnaast zijn energiebesparende installaties opgenomen: balansventilatie met warmteterugwinning  en zonneboilers voor warm water. Dit warme water wordt ook gebruikt als invoer voor de was- en de afwasmachine (zgn. hotfill). Een HR-combi ketel zorgt voor de resterende vraag naar extra warmte of warm water. Het passiefhuis principe kan uitstekend aangevuld worden met duurzame energiebronnen en C2C bouwtechnieken.

SLEEPHELLING EN COMFORT

Energiezuinigheid mag nergens ten koste gaan van wooncomfort. In het plan zitten: maximaal hoge plafonds, maximaal daglicht, hoogwaardige buitenruimte, ruime vertrekken en levensloopbestendige indelingsmogelijkheden. Alle besparingsmaatregelen kunnen door de bewoner worden overruled. Dus automatische zonwering, maar handmatig te openen. Alle ramen kunnen open, dus doortochten en koud slapen kan. Een zonneboiler, maar oneindig warm water via een aanvullende HR combiketel. Een passiefhuis is doodstil binnen. Daarom zijn de installaties zeer geluidarm uitgevoerd en is de onderlinge geluidsisolatie veel beter dan in nieuwbouw. Na 2  jaar monitoring scoort Sleephelling een hoge waardering van de eigenaar/bewoners. Het energiegebruik is zelfs gunstiger dan berekend (± 20kWh/m2jaar). Het CO2- en fijnstofgehalte blijft ruim binnen gezonde grenzen. De temperatuur binnen (max. 26º) is zonder koeling ’s zomers tot 8º lager dan buiten.

˄ Minder

Locatie

Links
Vergelijkbare projecten

Wilt u een reactie plaatsen?

Geef een reactie